Türkçe

EREKSİYON SORUNUNDA TEDAVİ

EREKSİYON SORUNUNDA İĞNE TEDAVİSİ NEDİR?

Penise iğne uygulaması ile ereksiyon sağlanması iktidarsızlık sorunu olan erkelerde ereksiyonu sağlamak için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu işlem aynı zamanda hastalarda tanı amacı ile de kullanılan bir testtir. 

İĞNE TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Penis içinde ereksiyonu sağlayan kan damarlarından oluşan iki adet sünger doku ve bunların arasında penis ön yüzünde idrar yolunun içinde bulunduğu bir adet sünger doku bulunur. İğne uygulaması penis yan yüzünde kan damarlarının olduğu sünger doku içine insülin iğnesi ile yapılır.

İĞNE ÖNCESİ HAZIRLIK GEREKİR Mİ?

Uygulama öncesi iğne yapılacak yerin temizliğinin yapılması yeterlidir. Bunun dışında herhangi bir hazırlık gerekmez. İlaç enjektör içine doktorunuzun önerdiği dozda çekilmelidir. Hazır ilaç formu kullanıyorsa doz ayarlaması yine doktorunuzun önerdiği doza göre yapılmalıdır.

UYGULAMA SONRASI NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

İğne uygulaması sonrası iğne yapılan yere 1 dk. süre bası uygulaması önerilir. Bu şekilde kanama olması önlenmiş olur.

PENİSE İĞNE UYGULMASI NE SIKLIKLA YAPILIR?

Cinsel ilişki için iğne kullanımında iğne yapma sıklığı konusunda bir görüş yoktur. Önerilen yaklaşım haftada 2-3 defa uygulama şeklindedir. Ayrıca, 24 saat içinde tekrarlı enjeksiyondan kaçınılması önerilmektedir.

İĞNE TEDAVİSİNİN BAŞARI ORANI NEDİR?

Başarı oranı yüksektir (%85). Ancak, burada kişisel beklenti, deneyim ve partner memnuniyeti önemli rol oynar.

İĞNE TEDAVİSİ KİMLER İÇİN UYGUNDUR?

Her türlü ereksiyon sorunu olan hasta iğne tedavisi kullanabilir. Özellikle, kalp hastalığı veya ilaç kullanımı nedeni ile ağızdan ereksiyon ilacı kullanamayacak olan hastalar için en uygun tedavi seçeneğidir. Yine penil protez (mutluluk çubuğu) ameliyatı öncesinde tedavi seçeneği olarak veya cerrahi istemeyen hastalara yine uygun bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilir.

İĞNE TEDAVİSİ KİMLERE İÇİN UYGUN DEĞİLDİR?

El becerisi kısıtlı olan olgularda iğne tedavisi uygulaması sıkıntılı olabilir. Ancak bu durumda hastanın partnerine iğne yapımı öğretilerek uygulama yapılabilir. Sinirsel hasra bağlı ereksiyon sorunu olanlarda ise uygun doz ayarlaması gereklidir.

Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalar dahi rahatlıkla iğne tedavisi uygulayabilir. Enjeksiyon sorası sıkı baskı uygulaması yeterlidir.

Bunlar dışında tedavinin kesinlikle önerilmediği hastalar şunlardır: uzamış ereksiyon/priapizm eğilimi olan hastalar; orak hücreli anemi, lösemi gibi kan hastalığı olan olgular; kullanılacak ilaç/ilaçlara bağlı alerji öyküsü olduğu bilinen kişiler ve ciddi dolaşım ve sinir sistemi hastalığı olanlar.

 

İĞNE TEDAVİSİNİN YAN ETKİLERİ NELERDİR?

En önemli yan etki enjeksiyon sonrası gelişen 4 saati aşan uzamış ereksiyon (priapism) gelişimidir. Bu nedenle iğne sonrası oluşan ereksiyonun bu süreyi aşması durumunda hastaların mutlaka doktora başvurması önerilir.

Bir diğer yan etki enjeksiyon sırasında olan ağrıdır. İlacın yapısı nedeniyle iğne sırasında peniste yanma hissi olabilir.

Tekrarlayan iğne enjeksiyonlarına bağlı zamanla peniste sertlikler (fibrozis) gelişebilir. Enfeksiyon yerine yeterli basınç uygulanmaz ise kanama ve hematom oluşabilir; temizliğe dikkat edilmeyen olgularda enfeksiyon gelişebilir. Nadiren sistemik etki ile tansiyon düşmesi (hipotansiyon) ve enjeksiyon sırasında iğne kırılması da izlenebilir.

İĞNE TEDAVİSİNDE KULAILAN İLAÇLAR NELERDİR?

Bu maddeler esas olarak damar genişletici maddelerdir. Bu sayede penis içine kan akımını artırırlar. İlaçlar penis içine uygulandığı için lokal olarak etki gösterirler. Tek kullanılan ilaçlar olduğu gibi etkinliği artırmak ve yan etkileri azaltmak için ikili veya üçlü karışımlar da hazırlanabilir. Bu karışımla “kokteyl uygulama” olarak adlandırılır. Kullanılan maddeler:

  1. Papaverin (Papaverin 60 mg)
  2. Prostaglandin (Caverject 20 mcgr)
  3. Fentolmanin (Regitin)
  4. Papaverin+fentolamin birleşimi
  5. Papaverin+Fentolamin+Prostaglandin E1 birleşimi

 

© 2014 - 2024 Tüm hakları saklıdır