Türkçe

GENİTAL SİĞİLLER (HUMAN PAPİLLOMA VİRUSU=HPV)

  • 30/05/2021 15:56
Bir DNA virüsü olan insan papilloma virüsü (HPV) en sık cinsel yolla bulaşan virüslerden biridir. Genç yaş grubunda daha sık izlenir. En fazla 20-25 yaş aralığında görülmektedir. Erkekler esas olarak taşıyıcıdır.
1

GENİTAL SİĞİLLER (HUMAN PAPİLLOMA VİRUSU=HPV)

Bir DNA virüsü olan insan papilloma virüsü (HPV) en sık cinsel yolla bulaşan virüslerden biridir. Genç yaş grubunda daha sık izlenir. En fazla 20-25 yaş aralığında görülmektedir. Erkekler esas olarak taşıyıcıdır. Üroloji kliniğe başvuran erkeklerin %6’sında idrarlarında HPV saptanmıştır. Yapılan bir çalışmada ise infertilte nedeni ile başvuran çiftlerin %4,5-15,2’sinde menide bulunan HPV’nin infertiliteye neden olduğu bildirilmiştir. Erkekte HPV enfeksiyonu varlığı kadında tekrarlayan gebelik kaybı ve hamilelikte erkek membran yırtığı ile düşüklere yol açtığı bilenmektedir.

 

HPV

Kaç HPV Tipi Vardır?

HPV virüsünün 200 farklı tipi vardır ve bunların 40 tanesi genital bölgeyi etkilemektedir. HIV’nin çeşitli alt tipleri vardır. HPV6 ve HPV11 en yaygın tipler olup genelde enfeksiyon ve cilt lezyonları ile kendini gösterir. Ancak, HPV16 erkeklerde penis ve anal bölgede kanser gelişimine yol açmaktadır. Aynı, şekilde HPV16 ağız bölgesi ve gırtlak kanserlerinde de önemli bir etkendir.

 

Hangi HPV Türleri Risk Taşır?

HPV Tiplerinin risk gruplarına göre değerlendirildiğinde üç gruba ayrılır:

  • Düşük riskli HPV tipleri: 6, 11, 30, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72, 81
  • Olası yüksek riskli HPV tipleri: 26, 53, 66, 68, 73, 82
  • Yüksek riskli HPV tipleri: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59

Hastaların yaklaşık %30-40’ında birden fazla HPV tipi bir arada bulunur.

 

Kimler HPV için Risk Altındadır?

Çoklu partnerle ilişki, sigara tüketimi, kötü hijyen, korunmasız cinsel ilişki temel olarak risk faktörlerini oluşturmaktadır. A, C, E vitamin eksikliği ve bağışıklığın bozuk olması, stres enfeksiyonun gelişiminde etkendir. Prezervatif kullanımı ve sünnetin koruyucu olduğu kabul edilmektedir. Kadınlarda ilk cinsel aktiviteye başlanıldığı dönemde bulaş en fazladır. Çünkü bu dönemde rahim ağzının koruyucu yapısı henüz tam gelişmemiştir. Yukarıdaki risk faktörlerine ilave olarak kadınlarda uzun süreli doğum kontrol ilaçlarının kullanılması ve çok doğum da HPV enfeksiyonu için risk oluşturur.

 

HPV Nasıl Bulaşır?

Ciltten ciltte direkt temas veya doku bütünlüğünün bozulduğu açık alanlara temas sonucu bulaş olmaktadır. Cilt dışında serviks, vajina, üretra, mesane, anüs, göz, ağız ve burunda etkilenebilmektedir.

 

HPV’de Tanısı Nasıl Konulur? 

Hastalığın ortaya çıkışı uzun zaman alabilir. Bu süre 1 ay ile 42 ay arasında değişir. Genel olarak ciltte kabarık pembe-kahverengi karnabahar tarzı lezyonlar oluşturur. Tanı genelde muayene ile konulur. Nadiren biyopsi gereklidir. Biyopsi yapılan durumlarda virüs tiplemesi de yapılabilir. Ayrıca, kadınlarda vajinal smear, erkeklerde ise idrar yolundan alınan sürüntü ile HPV-DNA testi de yapılabilir. 

 

HPV Nasıl Bulaşır?

Ciltten ciltte direkt temas veya doku bütünlüğünün bozulduğu açık alanlara temas sonucu bulaş olmaktadır. Cilt dışında serviks, vajina, üretra, mesane, anüs, göz, ağız ve burunda etkilenebilmektedir.

 

HPV Nasıl Tedavi Edilir? 

Hastaların %90 herhangi bir sorun olmadan 2 yıl içinde kendiliğinden düzelir.

HPV tedavisinde kullanılan özel bir antiviral ajan yoktur. Tedavide amaç lezyonu ortadan kaldırarak bulaşma riskini azaltmaktır. Bu amaçla erkeklerde en uygun tedavi yöntemi olarak yakma (koterizasyon), dondurma (kriyo) veya büyük lezyonlarda cerrahi olarak lezyonu çıkarma şeklinde işlem yapılabilir.

Bazı lokal uygulamalar [Podofilin, Trikloroasetik asit (TCA), 5-Florourasil, İmiquimod krem=Aldara), Sinekateşin krem], bağışıklık düzenleyiciler (AHCC, vitamin kompleks) kullanılabilir.

Bununla birlikte tam bir tedavi sonrasında dahi HPV lezyonunun tekrarlama olasılığı vardır. Bu nedenle tedavi sonrasında erkek ve kadınlarda periyodik takip önerilmektedir.

HPV Tedavisi:

  • Koterizasyon
  • Kriyoterapi
  • Lokal ajanlar: Podofilin, 5-florourasil, Trikloroasetik asit (TCA), İmiquimod krem=Aldara), Sinekateşin krem
    Bağışıklık düzenleyiciler: AHCC, Vitamin kompleks

 

HPV Aşısı Nedir?

Üç tür PHV aşısı vardır: 

  1. İkili HPV aşısı: HPV tip 16 ve 18’e karşı etkilidir. Sadece kadınlarda kullanılması onaylanmıştır.
  2. Dörtlü HPV aşısı: HPV tip 6.11.16 ve 18’e karşı etkilidir. Her iki cins için de kullanılabilir.
  3. Dokuzlu HPV aşısı: HPV tip 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 ve 58’e karşı etkilidir. Her iki cins için önerilir.

HPV aşısı

Aşılama aralıklarla 3 doz halinde yapılır. İlk uygulamadan 1-2 ay sonra 2. doz yapılır. Altı ay sonra ise 3. ve son doz uygulanır. Aşılama için önerilen yaş ergenlik öncesi aşılamanın başlanarak ergenlik döneminde tamamlanmasıdır. Bun yanı sıra 20’li yaşlar içinde de aşılamanın tamamlanabileceği kabul edilmektedir.

 

 

© 2014 - 2025 Tüm hakları saklıdır