ERKEK İNFERTİLİTESİNE NEDEN OLAN DURUMLAR VE EK SAĞLIK SORUNLARI:
- 12/07/2024 21:58
Erkek infertilitesine neden olan durumlar ve ek sağlık sorunları
Erkek infertilitesi çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur. İnfertiliteye neden olan bazı hastalıklar sadece çocuk sahibi olmama değil, hayat boyu devam edebilecek ve ileri yaşları da etkileyebilecek önemli ek sağlık sorunlarına neden olabilir:
-
Genetik bir sorun olan Klinefelter sendromu (47,XXY) sıklıkla tıkayıcı olmayan azoospermiye yol açar. Mikro TESE ile %40-60 oranında sperm elde edilmesine rağmen bu kişilerde ilerleyen yaşla birlikte testis fonksiyonun bozulması ve testosteron eksikliği osteoporoz, kas erimesi (sarkopeni), erken demans, kalp hastalıklarına neden olabilir. Ayrıca, tip-2 şeker hastalığı gibi sağlık sorunları da sık izlenir.
-
Yine genetik bir bozukluk olan ve sperm kanallarının doğuştan yokluğu sonucu tıkayıcı azoospermiye yol açan kistik fibrozis hastalarında testisten TESA ile kolaylıkla sperm elde edilebilmesine rağmen, beraberinde akciğer ve pankreas hastalıkları, tek taraflı böbreğin doğuştan olmaması, diş ve diş eti problemleri gibi ek sağlık sorunları izlenebilir.
-
Normal doğumda %1-5; erkek doğumda ise %30 oranında gözlenen inmemiş testis olgularında karın içindeki yüksek ısı nedeniyle sperm yapımı etkilenir. İki yaşından sonra saptanan ve tedavi edilen olgularda azoospermiden sperm sayı ve hareket bozukluğuna kadar değişik durumlar izlenir. İndirilmeyen veya geç indirilmiş olgularda testis kanseri gelişme riski normal kişilere göre daha yüksektir.
-
Halk arasında peygamber sünneti olarak ifade edilen idrar deliğinin penisin ön tarafında olduğu hipospadias durumlarında sperm yapımı genelde normal olmakla birlikte ek üriner sistem anomalileri, penis eğriliği ve buna bağlı cinsel ilişki zorluğu olabilir.
-
Testosteron sadece sperm yapımı ve cinsel performans için değil sağlıklı bir kas/ iskelet yapısı, kalp sağlığı, düzenli yağ metabolizması, beyin sağlığı gibi önemli vücut fonksiyonları için de gerekli bir hormondur. Testosteron eksikliğinde kas/iskelet bozuklukları (sarkopeni/osteoporoz), kalp hastalığı riskinde artışı, lipit düzeylerinde artış, erken demans/Alzheimer hastalığı riski gibi önemli sağlık sorunları izlenebilir.
-
Normal bireylerde dahi %5-10 oranında izlenen varikosel infertilite nedeni ile başvuranlarda %20-30 oranında görülmektedir. Değişik derece sperm bozukluklarına neden olur. Cerrahi olarak tedavi edilebilen varikosel zaman içinde testis boyutlarında azalma (atrofi) ve testosteron eksikliği gibi sorunlara yol açabilir.